360 VIRTUAL
DOKUMENTARAC

“Nemi Balkan” je dokumentarac zasnovan na prvim fotografijama i filmovima o Balkanu koji je na poseban zahtev napisao i režirao Andreas Apostolides.

Film istražuje živote običnih ljudi u vrtlogu dramatičnih promena koje su preobrazile Balkan početkom XX veka i predstavlja pokušaj da se objasni buđenje nacionalizma što je, nakon skoro četiri veka mirnog suživota u Otomanskom carstvu, dovelo do konflikta između naroda različitog etničkog porekla i veroispovesti.

“Nemi Balkan” obuhvata retke arhivske snimke različitih krajeva Evrope i Balkana, kao i razgovore sa Markom Mazoverom (Univerzitet Kolumbija), Kristinom Koulouri (Univerzitet Panteion u Atini), Halilom Berktajom (Univerzitet Sabanci u Istanbulu), Irenom Stefoskom (Univerzitet Sv. Kirila i Metodija u Skoplju), Makielom Kielom, Radinom Vučetić (Univerzitet u Beogradu), Frašerom Demajem (Institut za istoriju u Prištini), Aleksejem Kalionskim (Univerzitet u Sofiji) i Dimitrisom Livaniosom (Aristotelov univerzitet u Solunu).

Film će biti projektovan u izložbenom prostoru tokom dana. Posebno organizovane projekcije mogu biti ugovorene u saradnji sa lokalnim partnerima ili muzejskim prostorima.

Film će, takođe, biti distribuiran u školama u skladu sa posebno pripremljenim nastavnim planom. Takođe, biće emitovan na televizijskim kanalima širom Balkana, uoči stogodišnjice od izbijanja Balkanskih ratova (2012-13).